west logo heb white
תפריט
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
דברו איתנו

בלוג עולם המים

חנן יוסף – על טריאתלון

פעם ראשונה שלך בים…

בכתבה זו אספר איך הפכתי מרץ למרחקים ארוכים, לטריאתלט מסוקס או בנימה יותר רצינית, קצת על הדרך אותה עברתי בכניסה לעולם הטריאתלון ועל ההבדלים בין עולם הריצה לעולם הטריאתלון בעיניים של רץ.

בדומה לטריאתלון המורכב מ-3 חלקים, כך גם הרצון שלי להשתתף בטריאתלון מורכב מ-3 שלבים. השלב הראשון היה בבית הספר היסודי אז שמעתי לראשונה על המושג טריאתלון, בו תוארו "יצורי על" אשר שוחים 1500 מ' רוכבים 40 ק"מ ואח"כ עוד רצים 10 ק"מ, כילד ואפילו כמבוגר זה נראה לי שקול ללהגיע לירח.

השלב השני היה לפני כ-4 שנים לאחר ששפכתי מנוע בכמה טיולי שטח עם האופניים, חשבתי למה לא לשפר את הכושר בעזרת ריצה, לאחר 2 ריצות של 5 ק"מ, חשבתי אפשר לחשוב על השתתפות בדואתלון, בינתיים המטרה לא הושגה.

השלב השלישי היה לאחר מרתון טבריה, לאחר המרתון חשבתי כי השלמתי את המשימה הגדולה ביותר שרץ יכול לבצע ומה עושים מכאן והלאה, ולכן לקראת חודש אפריל באמצע עונת מרוצי ה-10, החלטתי לסמן את טריאתלון ת"א כמטרה.

תכננתי להשתתף במקצה הספרינט כך שהריצה והאופניים לא היוו בעיה, אבל איך לעזאזל שוחים 750 מ' רצוף בים? מבחינתי זה מקביל ל"זיליון קביליון" בריכות.

ולכן חיפשתי מקום לשחות בו, גילית כי לא כ"כ קל למצוא מקום בו ניתן לשחות במסגרת חוג ולא לשלם לכל השנה, בדרך גם פגשתי מאמן (לא משנה מאיפה עלה לארץ) שאמר לי "אתה חלש, רזה מדי, רגליים כבדות מדי – שחיין לא טוב" ניתן לנחש שלא הגעתי לשיעור השני.

בסופו של דבר למדתי לשחות ב"עולם המים של אורי סלע" בשיעור ההיכרות אומנם התקשתי להשלים 100 מ' בסגנון שבהחלט ניתן לכנותו חופשי, אבל אורי אמר שאין לי מה לדאוג וניתן להכין אותי בשלושה חודשים למקצה הספרינט.

להפתעתי הרבה אימוני השחיה בקבוצה לא היו משעממים כלל אלא מהנים, העובדה שמישהו מנחה אותך איזה תרגיל לבצע וכל אימון מורכב מכמה וכמה תרגילים עדיפה בהרבה מלשחות כמו דג באקווריום מקיר לקיר ללא מטרה.

הפתיע אותי לגלות כי למרות שהקטנתי את מספר אימוני הריצה לטובת אימוני שחיה, השתפרתי מאוד בריצה וקבענו שיאים אישים יפים ב-5 ו-10 ק"מ עם 3 אימוני ריצה ו-2 אימוני שחיה. אני מניח שזה קורה בגלל המנוחה לרגליים ושיפור גמישות התנועה.

חיפשתי תחרות מקדימה לטריאתלון ת"א על מנת שלא אגיע ללא שום הכנה מוקדמת, מצאתי את "טריאתלון להבים" על הנייר נראה מושלם, שוחים בבריכה 200 מ', רוכבים 6 ק"מ ורצים עוד ק"מ וחצי – אה, אז זהו שלא, את כל המקצים האלה מבצעים 3 פעמים (3 סטים של שחיה, רכיבה וריצה), בסדר משתנה עם הגבלת זמן. מאוחר יותר גיליתי שטריאתלון להבים מוכנה "קריעתלון".

אבל הארגון המעולה בלהבים הפך את ההשתתפות לחוויה, ממליץ בחום לכל אחד להשתתף פעם אחת בטריאתלון זה.

המשכתי באימוני הריצה, רכיבה ושחיה במקרים רבים בעזרתם של חברי לקבוצה "רצים לטבריה 2009" שעשו הסבה ל"רצים/רוכבים/שוחים ל…" והנה הגיע היום הגדול "טריאתלון ת"א.

איך שהוא, אירועי טריאתלון נראים מרשימים יותר מאירועי ריצה, זה מתחיל בשטח ההחלפה הססגוני, שטח EXPO מרובה מציגים, צוות שיפוט ומארגנים לבוש בצורה אחידה מכוון את המשתתפים והדבר החשוב ביותר מקום לצופים לאורך המסלול. באופן כללי, נראה יותר מרשים. אני מניח שיש לכך שתי סיבות עיקריות, האחת מיומנות איגוד הטריאתלון בארגון אירועים וכמובן השקעה כספית גבוהה יותר בארגון האירוע.

הטריאתלון עצמו עבר בהצלחה, לא חטפתי יותר מדי מכות בקטע השחיה, לרצים שבינינו תחשבו על קו הזינוק במרוץ רעננה אבל במים במשך 20 דקות. הרכיבה והריצה עברו בשלום וניתן לומר שהיעד הושלם בהצלחה.

טריאתלון ת"א התקיים 28 שבועות לפני מרתון טבריה 2009, בשלב זה עדיין לא הייתי בטוח כי יש לי את הכוחות והמוטיבציה למרתון נוסף ולחות של 80% ומעלה בפארק הירקון בטח לא עשתה חשק להתחיל ריצות ארוכות, אז סומן לא יעד חדש "טריאתלון נייקי קיסריה" חשבתי לתומי כי אשתתף במקצה הספרינט פעם נוספת, אבל עיון מהיר בזמני המקצים הראה כי שעת הזינוק היא 10:20 כלומר יציאה לריצה ב- 11:20 מה שלי נראה כלא שפוי, מכיוון ש- Winners don't quit and Losers don't win, בהחלטה חסרת ביסוס נרשמתי למקצה האולימפי שמזנק ב-7:30 והייתי אמור לסיימו עד 10:30.

כ-5 שבועות לפני הטריאתלון פגשתי במקרה את מאמן הטריאתלון אלון הירש והוא הסכים לאמן אותי, מייד עם קבלת תוכנית האימונים הראשונה, צורת האימונים שלי עברה מהפכה של 180 מעלות. עיקר השינוי היה במאפיינים טכניים של האימון דוגמת תרגילי סגנון בריצה וברכיבה. בכלל עבודה עם מאמן מקצועי היא חוויה מאוד מעשירה.

טריאתלון קיסריה בשורה התחתונה "עשיתי טריאתלון אולימפי" אבל הדרך לכך לא הייתה סוגה בשושנים, זה התחיל בהגעה בשש וחצי לצומת של נמל קיסריה ולגלות שם שוטר שקיבל בטעות הוראה לסגור את הצומת, בזבזתי 1/2 שעה לחפש דרך חלופית להגיע לשטי הכינוס ולגלות שאין כזאת. הגעתי לשטח ההחלפה 15 דקות לפני תחילת המקצה, ארגון מהיר של הציוד ויש הרבה ציוד בטריאתלון והריצה זריזה למים. קטע השחיה היה לי די קשה, בכל זאת שחיה רצופה של 1500 מ' (זוכרים? זה שווה לזיליון קביליון בריכות J). קטע האופניים מורכב מ-3 הקפות באזור התעשיה של קיסריה, שזרוע בכיכרות, פסי האטה ומספר פניות של 90 מעלות ולתיבול 2 פניות פרסה לצורך מעבר על שטיח הבקרה, במהלך הרכיבה עשיתי דבר שאסור לעשות אף פעם בתחרות וניסיתי משהו חדש מבחינת התזונה – Big No No. קטע הריצה שמורכב מ-4 הקפות משמימות בין הנמל לקיבוץ שדות ים, היה לא פשוט כלל בק"מ ה-6 נתפסו לי שרירי הבטן, חוויה לא מומלצת כלל וסיימתי את הריצה בקצב איטי למדי. חייב לציין לטובה את נערות המים שסייעו לרצים בחלוקת כוסות יעילה וחיננית.

כמה הבדלים בין ריצה לטריאתלון:

אימונים – אם 4-6 אימוני ריצה יכולים להספיק אפילו להכנה למרתון, אימוני טריאתלון בסיסיים ידרשו 6 אימונים לפחות רצוי יותר (2 שחיה, 2 רכיבה, 2 ריצה), האימונים עצמם גוזלים זמן רב יותר בעיקר מהצד הלוגיסטי.

ציוד – הרץ המפונק ביותר לא יצבור כמות ציוד כמו של הטריאתלט הסגפן, ציוד ריצה, ציוד שחיה – משקפת, בגד ים, סנפירים, פולי, כפות, ציוד רכיבה – אופניים,קסדה, נעליים, ביגוד רכיבה והרשימה עוד ארוכה.

עלויות – טריאתלון הוא ספורט יקר. כמות הציוד הנדרשת גדולה יותר, ברוב המקרים יש צורך לשלם לבריכה, כדאי מאוד להתאמן בקבוצה / עם מאמן.

כיף – לטעמי האישי בלבד, האימונים והתחרויות מהנים יותר בעיקר בגלל הגיוון, בכל יום עושים אימון אחר, בדר"כ אימונים אינטנסיבים יותר לעומת הריצה.

אסכם את ההבדלים בציטוט של רן שילון:

"מרתון – לקראת סוף תקופת האימונים מגיעים ל 7-8 שעות ריצה שבועיות (מרתון ראשון).

טריאתלון – לאורך כל תקופת האימונים 8-12 שעות שבועיות. ציוד – אופניים וציוד נלווה, שאף פעם לא נגמר – משאבות, נעלי רכיבה ופדלים, ציוד מתכלה – פנימיות וצמיגים, בגדי רכיבה, בגדי טריאתלון, בגדי ריצה. שאמשיך?

בד"כ אני ממליץ למתאמנים הקצרים בזמן או במזומנים לרוץ. רק לרוץ"
תם ולא נשלם פרק הטריאתלון שלי, אבל אולי הגיע הזמן לחזור ולהתמקד בריצה.

האמת לא תכננתי לכתוב את הכתבה, אבל היה לי חבל לפספס כתבה שתתחיל עם כותרת שכזו:  🙂

"כתבה זו תספר על הדרך אותה עברתי מרץ למרחקים ארוכים שאימוני הקרוס טריינינג שלו כללו בעיקר עוד ריצות ועד להשלמת טריאתלון אולימפי בשבת האחרונה."

מוכנים לקפוץ למים?

07.08.22

לקוחות יקרים

ביום ראשון תשעה באב כל המרכזים של עולם המים פתוחים כרגיל למעט סניף קריית אונו – עירונית שיהיה סגור.

הסניף בבית נועם בקריית אונו בריכה טיפולית
פתוח כרגיל.